Személyi kölcsön

Olyan hitel, melyet az ügyfél szabadon felhasználhat, a hitelösszeg bármire elkölthető. A hitelnek (a szabad felhasználású jelzáloghitellel ellentétben) nincs ingatlan fedezete. Ez esetben a hitelfelvevő csupán jövedelmét mutatja fel, ami egyben a hitel egyedüli biztosítéka. Amennyiben nem fizeti hitelét, a banknak jogában áll a bankszámlájára érkező fizetésből a törlesztőrészletnek megfelelő összeget terhelni. Átlagos futamidő 12-84 hónap és az igényelhető hitelösszeg általában 100.000-10.000.000 Ft között van.

A személyi kölcsön tipikusan egy olyan banki szolgáltatás, ami gyors elbírálású, mivel viszonylag egyszerűbb feltételek teljesítésével, akár az igénylést követő pár napon belül a Bank egy összegben folyósítja az igényelt összeget. Tehát a személyi kölcsön tulajdonképpen kézbe adott pénzt jelent a Bank által, amit az ügyfél jellemzően havi részletekben fizet vissza. Fontos elhatárolni a kölcsönszerződést a hitelszerződés fogalmától, ugyanis a kölcsönnel szemben egy hitelszerződés keretein belül a Bank egy hitelkeretet tart az ügyfél rendelkezésére, amelyből a hitelszerződésben meghatározott igény szerint hívhatja le bizonyos összeg határig a részére szükséges összeget. Ebben az esetben kölcsönzött összeg felhasználása kizárólag a szerződésben meghatározott cél elérését, megvalósítását szolgálhatja, időközben felmerült más, egyéb célra nem használható fel jellemzően.

A személyi kölcsönt jellemzően bármely magánszemély magán célú kiadásokra egyszerűen és gyorsan, fedezet bevonása nélkül igényelheti, aki a 18. életévét betöltötte és rendelkezik havi rendszeres jövedelemmel. A személyi kölcsönök esetében elviekben nem kizárt a fedezettel biztosított kölcsön, de a bevett gyakorlat fedezet nélkül igényelhető kölcsönt ért ez alatt. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön nyújtó pénzügyi intézmény a hitel felvételéhez nem kér fedezetül szolgáló ingó vagy ingatlan vagyontárgyat, vagy személyi fedezetet (tipikusan kezesség). Azonban a fedezettől elhatárolandó a biztosítékok köre, amelyet a Bank a hiteligénylés során előír. A személyi kölcsön felvételének egyik fő biztosítéka a rendszeres jövedelem, vagy az adóstárs, kezes bevonása.

A személyi kölcsönök manapság elérhetőek lakásfelújításra, gépjármű vásárlásra, szabad felhasználásra, vagy akár kiválthatja vele meglévő hiteleit. A kölcsönök esetében megkülönböztetünk rövid, közepes és hosszú lejáratú futamidőket. A személyi kölcsön futamideje tipikusan 1 és 3 év közé tehető, azaz gyors lejáratú hitel. A törlesztő részleteket havi részletekben kell visszafizetni, amely a felvett összegből és a Bank által meghatározott ügyleti kamat összegéből tevődik össze. A kamat tulajdonképpen a kölcsönadott pénz használatának ellenértéke. A Bank a kamat mértékét éves szinten fejezi ki. Az ügyleti kamat nem azonos a késedelmi kamat fogalmával. A késedelmi kamat valójában egyfajta „büntetés”, amely késedelmes fizetés esetén róható ki. A késedelmi kamat megfizetésére az ügyfél abban az esetben is köteles, ha a tartozás kamatmentes.

Az ügyleti kamat mértékét magában foglalja a szintén Bank által meghatározott – éves szinten kifejezett – teljes hitelmutató (THM). A THM egy olyan egységes, minden pénzügyi intézmény által kötelezően használt mutató, amelyből kiderül, hogy az adott hitel felvétele után az ügyfélnek egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie. A THM tehát tartalmazza a kölcsön folyósításához kapcsolódó, valamint a kölcsönszerződéssel összefüggésben felmerülő valamennyi kamat-, díj- és kezelési költséget, továbbá a kölcsönhöz kapcsolódó járulékos szolgáltatások díjait.

Személyi kölcsön igénylésre és folyósításra leggyakrabban hazai valutában, azaz forintban kerül sor. Ezzel nincs árfolyamkockázat, a törlesztési teher kiszámíthatóbb és biztonságos.

Forrás: Wikipedia

Kérdése van?
Kérjen visszahívást!

Visszahívást kérek

Vagy válassza az előszűrés lehetőségét, mely a hitelfelvétel alapvető feltételeinek meglétét vizsgálja.
Így, mikor visszahívom, már e fontos információk birtokában tudunk időpontot egyeztetni.

Előszűrést kérek.jpg