Lakástakarék

A lakás előtakarékosság egy (2018. október 16. óta) államilag nem támogatott lakásfinanszírozási lehetőség. Az állam a megtakarítás után nem nyújt támogatást. A lakás-takarékpénztár a megtakarítási idő lejártával kedvező hitellehetőséget biztosít. Minden magyar állampolgár igénybe veheti, családi állapottól és jövedelemtől függetlenül.

Egyedi jellemzők:

  • a lakás-előtakarékossági szerződésekre nem kell kamatadót fizetni
  • a ltp a betétre fix, jogszabályban előírt 0,1%-3% éves betéti kamatot biztosít
  • hitelkamat 2,9%- illetve 6%(módozattól függően) ami állandó és fix
  • A 2018. október 16. előtt kötött szerződésekre az éves megtakarítás után a magyar állam 30%-os állami támogatást biztosított, legfeljebb 10 évig, legfeljebb havi 20.000 forintos megtakarításig (maximum 72.000 forint támogatás/év/szerződés). A 2018 október 16. után kötött szerződésekre az állami támogatás megszüntetéséről, kivételes eljárás keretében döntött az Országgyűlés.
  • a LTP pénztártól a szerződés lejárta után az összegyűlt betéten felül lakáscélú hitel igényelhető, mely az esetleges banki hitelfelvételnél önerőnek számítható fel
  • az állami támogatás alanyi jogon járó juttatás, ezért keresettel nem rendelkező, szerződéssel rendelkező is kaphatja (például egy családnál az apa, az anya nevén is van egy szerződés, és kötnek egyet a kiskorú gyermekük nevén is; így havi 60 000 forintot tesznek félre, míg az állami támogatás összege 3*(20 000 ft*12 hónap 30%-a)
  • az állami támogatásra magyar állampolgárok, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározottak szerint a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorló személyek, bevándorolt, vagy letelepedett jogállású, vagy menekültként elismert személyek jogosultak (van adószámuk)
  • 2009. július 1. után kötött szerződésekre csak lakáscélra használható fel a 30%-os állami támogatás.

Forrás: Wikipedia

Szeretné tudni, hogy egy kis megtakarítással mekkora összegre számíthat?

Töltse ki a lenti kérdőívet és küldöm az ajánlatot.*

*Esre Lakástakarék