Hírek, információk

CSOK változások 2019. július 1-től

A 2019.03.12-én megjelent Magyar Közlöny 2019. évi 40. szám. rendelkezik a 2019. július 1-től igénybe vehető új támogatási formákról. Az első és legfontosabb változás a CSOK-hoz kapcsolódó kamatkedvezményes hitel lehetősége.

A jelenlegi jogszabályok alapján a CSOK kamatkedvezményes hitelét csak új lakás vásárlására és építésére lehet felhasználni. Július 1-től azonban már használt lakás vásárlására is igénybe lehet venni. Fontos, hogy a vissza nem térítendő állami támogatás összege nem változik.

A következő táblázatban összesítem a jelenlegi és jövőbeni lehetőségeket, a könnyebb összehasonlítás érdekében:

CSOK változás

A 2019. július 1-től 2019. szeptember 1-ig várható a Falusi CSOK hatályba lépése. A pontos dátum még nem ismert.

A legfrissebb információk szerint a falusi CSOK kizárólag azokat az 5.000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Ez az 5.000 főnél kevesebb lakosú 2.887 településből mintegy 2031-et érint. Konkrét településlistát egyelőre nem lehet tudni, de ez is hamarosan megjelenhet.

Lényege, hogy nem csak a kamattámogatott hitel lehetősége nyílik majd meg a megjelölt településeken, hanem a vissza nem térítendő állami támogatás mértéke is meg fog egyezni az új ingatlan vásárlására vonatkozó összegekkel használt ingatlan vásárlása esetén is.