Hírek, információk

Júliustól lép életbe a családvédelmi akcióterv

A családi akcióterv kiváló lehetőségeket hordoz magában a fiatal házasok életkezdésének megsegítésében. Azonban mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet a túlzott eladósodottság veszélyeire is!

7-pont

Ha belegondolunk, eme akcióterv kihasználásával a fiatal házasok akár 35.000.000 Ft-hoz juthatnak vissza nem térítendő támogatások illetve kedvezményes hitelek formájában. A legtöbb kedvezmény igénybevételének feltétele legalább 3 gyermek vállalása.
Példa egy új ingatlan vásárlására/építésére
CSOK: 10.000.000 Ft – 3 gyermek esetén
CSOK-hoz kapcsolódó hitel: 15.000.000 Ft, törlesztő részlet 25 évre cc. 71.132 Ft
Gyermekvállalási támogatás: 10.000.000 Ft, törlesztő részlet 20 évre cc. 50.000 Ft

Bár a gyermekvállalási támogatást akár rész vagy teljes összegben elengedhetik, míg meg nem születik az 1., 2., 3. gyermek, addig bizony fizetni kell. Ez azt jelenti, hogy aki ki szeretné használni mind a két kedvezményes hitel lehetőségét, számítania kell arra, hogy pár hónapig/évig legalább 121.132 Ft törlesztőrészletet fizetnie kell!

Amennyiben a CSOK támogatását megelőlegezve kérjük (még nincs gyermek, de vállaljuk 3 születését), de valamilyen okból fogva nem jön össze a gyermek vállalás, úgy a CSOK támogatását is vissza kellhet fizetni.

És ami még nagyon fontos! A 3 gyermek felneveléséről is gondoskodni kell, úgy, hogy ha más nem is, a CSOK hitele megmaradhat. A gyermekeket ruházni kell, taníttatni, táborokba, szakkörökbe járatni, ami szintén nagy kiadást jelent a családoknak!

Mindenképpen fontos tehát, hogy körültekintően járjunk el, mikor hitelfelvételben gondolkodunk, hiszen legyen szó bármilyen támogatásról, kedvezményes vagy sima hitelről, gyermekvállalásról, mind mind sok sok kiadást jelent!

A 7 pontról részletesebben az ATV cikkében olvashat, ITT.